Сè што треба да знаете пред Велики Петок и вапцањето јајца
Наскоро ќе го прославиме најголемиот христијански празник Велигден, а само два дена пред тоа ќе уживаме во нашиот омилен обичај – боење јајца.
Покрај естетиката, важно е да се грижи и за здравјето. Еве неколку совети за купување:
– Купете чисти и неоштетени јајца;
– Не купувајте јајца со оштетени лушпи или јајца кои се видливо неисчистени од остатоци и пердуви;
– Кога готвите јајца, најдобро е да ги готвите 12 минути од моментот на вриење;
– Ако не обоите јајца природно или со помош на храна, кога купувате бои во кесичка, земете ги оние што се обележани како бои за храна;
– Сурови јајца се потенцијален извор на салмонела, па затоа е препорачливо да ги миете со млака вода пред да ги готвите и украсите;
– Обојте толку јајца колку што сте сигурни дека ќе се изедат, бидејќи е голем грев да се фрла храна, особено велигденски јајца;
– Јајцата обоени, нелупени и без оштетена лушпа и стојат неколку часа на собна температура или се вадат од фрижидер неколку пати, треба да се јадат во рок од еден до два дена.