Сè што треба да знаете пред Велики Петок и вапцањето јајца

59

Наскоро ќе го прославиме најголемиот христијански празник Велигден, а само два дена пред тоа ќе уживаме во нашиот омилен обичај – боење јајца.

Покрај естетиката, важно е да се грижи и за здравјето. Еве неколку совети за купување:

 

– Купете чисти и неоштетени јајца;

– Не купувајте јајца со оштетени лушпи или јајца кои се видливо неисчистени од остатоци и пердуви;

– Кога готвите јајца, најдобро е да ги готвите 12 минути од моментот на вриење;

– Ако не обоите јајца природно или со помош на храна, кога купувате бои во кесичка, земете ги оние што се обележани како бои за храна;

– Сурови јајца се потенцијален извор на салмонела, па затоа е препорачливо да ги миете со млака вода пред да ги готвите и украсите;

– Обојте толку јајца колку што сте сигурни дека ќе се изедат, бидејќи е голем грев да се фрла храна, особено велигденски јајца;

– Јајцата обоени, нелупени и без оштетена лушпа и стојат неколку часа на собна температура или се вадат од фрижидер неколку пати, треба да се јадат во рок од еден до два дена.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content