Колку е (не)здраво често да се јаде сладолед

49

Се чини дека сладоледот е совршено задоволство за разладување во топол ден. Или да не утеши кога се чувствуваме очајни.

Но, дали е тоа нешто што можеме да го јадеме секој ден и дали сепак треба да го ограничиме неговото внесување до одреден степен?

Како што објаснуваат диететичарите, уживањето во шолја или корнет сладолед може да не расположи, но и да влијае на нашето здравје на неколку начини.

Експертите сугерираат дека храната која содржи додаден шеќер и заситени масти, како што е сладоледот, треба да се јаде умерено и внимателно. Во прекумерни количини, ова омилено летно задоволство може да ги замени изворите на хранливи материи во нашата исхрана и со текот на времето да го зголеми ризикот од хронични заболувања како што се срцеви заболувања, висок холестерол или дијабетес.

Има неколку добри и лоши страни во секојдневното консумирање сладолед. Ова вклучува побрзо градење мускули, подобрено расположение, покачен шеќер во крвта, послаб квалитет на сон, особено несоница, дигестивни нарушувања, побавен метаболизам и зголемување на телесната тежина.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content