Се чини дека сладоледот е совршено задоволство за разладување во топол ден. Или да не утеши кога се чувствуваме очајни.
Но, дали е тоа нешто што можеме да го јадеме секој ден и дали сепак треба да го ограничиме неговото внесување до одреден степен?
Како што објаснуваат диететичарите, уживањето во шолја или корнет сладолед може да не расположи, но и да влијае на нашето здравје на неколку начини.
Експертите сугерираат дека храната која содржи додаден шеќер и заситени масти, како што е сладоледот, треба да се јаде умерено и внимателно. Во прекумерни количини, ова омилено летно задоволство може да ги замени изворите на хранливи материи во нашата исхрана и со текот на времето да го зголеми ризикот од хронични заболувања како што се срцеви заболувања, висок холестерол или дијабетес.
Има неколку добри и лоши страни во секојдневното консумирање сладолед. Ова вклучува побрзо градење мускули, подобрено расположение, покачен шеќер во крвта, послаб квалитет на сон, особено несоница, дигестивни нарушувања, побавен метаболизам и зголемување на телесната тежина.