Грешки кои ги правите додека варите и фарбате јајца за Велигден

67

И покрај сиот труд и љубов што ги вложуваме во готвењето и украсувањето на велигденските јајца, често се случува да завршиме разочарани.

Јајцата пукаат, бојата не е еднолична по целата површина на лушпата, слабо се фатила, ништо не изгледа како што сте замислиле…

Ова се работите каде што најчесто можеме да погрешиме во чекорите.

Јајцата ги ставате во зовриена вода

Ако ставите ладно јајце во топла вода, речиси е сигурно дека лушпата ќе пукне и ќе имате помалку јајца отколку што сте планирале!

Ако е мала пукнатина, можеби ќе можете да ја маскирате со декорацијата, но во случај на поголеми, обично треба да го фрлиме јајцето.

Јајцата ги ставате во преполнето тенџере

Ако има премногу јајца во тенџерето, без разлика колку вода ќе истурите, тие може да се судрат за време на готвењето и затоа лушпата ќе пукне.

Користите свежи јајца

Бидејќи велигденските јајца обично се тврдо варени и бојадисани, најдобро е да се користат постарите. Свежите јајца тешко се лупат по бојадисувањето, што може да биде доста напорна работа.

Купете јајца најмалку една недела пред фарбањето и чувајте ги во кутија во фрижидер.

Не ги миете јајцата

Пред да започнете со украсување на јајцата, задолжително измијте ги со разредена течност за миење садови, избришете ги со крпа натопена во оцет или со многу малку сода бикарбона. На овој начин ќе ги отстраните сите остатоци, нечистотија, маснотии, траги од пердуви, а површината на лушпата ќе биде целосно мазна и подготвена за примање боја.

Користите темни јајца

Посветлите јајца полесно ја прифаќаат бојата од потемните, а ако сте купиле темни, задолжително варете ги во вода со повеќе оцет (најмалку две чаши).

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content