Овошјето од бобинки има дигестивен ефект и го намалува холестеролот, бидејќи содржи влакна петкин.
Покрај тоа, малите плодови имаат антиоксидативно дејство поради црвено-сино-виолетовите флавоноиди.
Тие служат како „радикални чистачи“ со што ги штитат клетките на нашиот имунолошки систем.
Боровинка
Боровинката е одличен сојузник во борбата против кардиоваскуларните заболувања.
Поради својот специфичен состав, кој содржи и полифеноли, боровинките успешно го намалуваат лошиот ЛДЛ холестерол, спречуваат „затнување“ на крвните садови и појава на згрутчување на крвта. Го регулира крвниот притисок и спречува мозочен удар и срцев удар.
Успешно ја одржува цревната флора здрава, па затоа се користи за разни нарушувања на цревната функција, но и за целиот дигестивен систем, вклучувајќи ги желудникот, црниот дроб и панкреасот.
Богати се со растителни влакна кои ги хранат добрите бактерии во цревата, па боровинките се одличен пробиотик.
Аронија
Освен што е одлична за зајакнување на имунитетот и подобрување на крвната слика, за аронијата се вели дека е и пријател на жената, бидејќи го елиминира целулитот по само еден месец.
Овошјето, покрај природната боја – антоцијанини (еден од најсилните антиоксиданти), содржи и витамини А, Б, Ц, П и минерали (калциум, калиум, манган, железо, јод, фосфор, цинк) кои се корисни за циркулација на крвта, го балансираат крвниот притисок , лекување на проблеми со црниот дроб и стомакот, чиреви, мигрена, дијабетес, атеросклероза и други болести.
Рибизли
Тие содржат висока концентрација на витамин Ц, протеини, минерали, како и антоцијанини (црни рибизли).
Црвената рибизла е одличен извор на антиоксиданти и минерали кои го подобруваат квалитетот на кожата и косата.
Помага во детоксикација на организмот и со тоа го зајакнува имунитетот со зголемување на отпорноста кон болести. Содржи витамин Ц, како и железо, кое помага при анемија.
Рибизлите содржат калиум, што е важно за здравјето на кардиоваскуларниот систем и квалитетна работа на целиот организам.
Го намалува крвниот притисок и го намалува ризикот од мозочен удар.
Малина
Сочно, вкусно, миризливо, ретко кој може да му одолее, и често се смета за кралица на бобинки. Малините се погодни за секаков вид десерти, за освежување на сладоледи, кремови и пијалоци.
Од витамини, тој има витамин Ц (26,2 мг, што претставува 44% од РДА), а од другите витамини, содржи витамини од комплексот Б, витамини Е и К, но во количини под препорачаната дневна доза.
Антоцијанините и полифенолните соединенија што ги содржи се моќни антиоксиданти важни поради нивните антиканцерогени својства, затоа малините треба да се консумираат често како превенција и заштита од многу болести, вклучувајќи рак.
Ги чисти крвните садови и помага при слабеење, ја намалува високата треска, додека чајот од лисјата од малина ги неутрализира алергиските осип на кожата, додека сокот помага во борбата против треската.
Кaпина
Ако неодамна сте се запрашале што е тоа што можете да направите одлично за себе, да се чувствувате одлично и супер брзо, одговорот е – консумирајте капини.
Ова чудесно овошје се смета за суперхрана. Многу оправдано. Меѓу другото, капините содржат антиоксиданс елагична киселина (штити од слободни радикали и го забавува процесот на стареење стимулирајќи го производството на колаген), кој е отпорен на високи температури и останува присутен во сите третмани со капини, додека ги задржува своите лековити својства.
Што се однесува до минералите, калиумот, железото и магнезиумот се најмногу во капините. Капините исто така можат да се пофалат со изобилство на супстанции кои ги уништуваат леукемичните клетки, висока содржина на диетални влакна, што придонесува за намален ризик од дијабетес, дивертикулоза (состојба во која има проширувања на мукозата на дебелото црево, слични на вреќички – џебови, дивертикули) и истовремено создаваат чувство на ситост. помага во регулирање на телесната тежина.
Брусница
Потекнува од Северна Америка, каде домородците одамна знаат за нејзините лековити својства, користејќи го во исхраната, како и за лекување на разни болести, но и за религиозни цели.
Содржи најмногу вода (87%), јаглехидрати (12%), протеини и масти (1%), калиум, фосфор, калциум и манган, железо и малку натриум.
Витамин Ц има во изобилство, како и флавоноиди и полифеноли, а антиоксидансите заземаат едно од најважните места на неговата содржина.
Исто така, содржи витамин Б (тиамин), рибофлавин, ниацин и витамин Б6. Брусницата има многу ефикасен ефект кога станува збор за инфекции на уринарниот тракт предизвикани од ешерихија коли, бактериски и габични инфекции, чиреви на желудник, проблеми со заби и непца, намален имунитет, дијабетес, болести на окото.