СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Економија

EK предлага нови правила за банките

Европската комисија (ЕК) предложи нови правила за зголемување на отпорноста на банките во Европската унија на можни идни економски шокови.

Со предлозите се комплетира имплементацијата на договорот „Базел III“ во ЕУ, се вели во соопштението на Комисијата. Тој договор беше постигнат од ЕУ и нејзините партнери од Г-20 во рамките на Базелскиот комитет за банкарска супервизија, а има за цел да ја зголеми отпорноста на банките на можни економски шокови. Предлозите се последниот дел од оваа реформа на банкарското законодавство.

Целта е да се спречи потценувањето на опасностите од „внатрешните модели“ што ги користат банките за пресметување на нивните капитални потреби и, според тоа, да се обезбеди доволен капитал за покривање на тие ризици. Ова ќе ја олесни споредбата на капиталните односи со преземање ризик на одделни банки и ќе помогне да се врати довербата во овие односи и во стабилноста на секторот, се вели во соопштението.

Комисијата има цел да не ја зголеми зголемената одржливост на сметка на значително зголемените капитални потреби. Предлогот ја зачувува конкурентноста на банкарскиот сектор на ЕУ со дополнително намалување на трошоците за усогласеност.

Од големо значење е да се подобри начинот на кој банките ги мерат и управуваат ризиците, како и да се обезбеди транспарентност на банкарските активности за учесниците на пазарот, забележува ЕК.
Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content