одејќи се од таа поделба, јаболкото, тиквата и доматот се овошја, додека репката, компирот и лубеницата се зеленчуци. Оваа поделба се разликува од онаа на која сме секојдневно навикнати.
Доматите не се само вкусни и разноврсни, туку и вистинска ризница на витамини. Тие се богати со витамини Б, Ц, А и К, како и со магнезиум, калциум, јод, флуор, калиум, бакар и железо. Секој микроелемент е корисен на свој начин.
Доматите имаат диуретично дејство, го стимулираат излачувањето на солите од телото и го спречуваат нивното таложење. Покрај тоа, тие помагаат во нормализирање на варењето. Влакната се корисни за движење на храната низ гастроинтестиналниот тракт, обезбедувајќи редовно празнење на дебелото црево.
Уникатните својства на доматите се поврзани со антиоксидантот ликопен кој го содржи. Научниците докажаа дека ликопенот го намалува ризикот од рак и камења во бубрезите.
Ако имате панкреатитис, дијабетес, гастритис, жолчни камења или заболување на црниот дроб, доматите треба да се исклучат од вашата исхрана. Оваа храна може да го влоши текот на симптомите, па затоа е важно да се консултирате со лекар пред консумирање.