СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Политика

Според неофицијални резултати од пописот: Заедно со дијаспората има Македонци 62%, Албанци 29,5%

Уште четири дена нѐ делат од објавувањето на резултатите од пописот на населението во 2021 година.

ТВ21 од извори во Заводот за статистика дознава дел од резултатите во однос на бројот на резидентното и нерезидентното население. Неофицијално телевизијата дознава дека во Македонија живеат 1 милион и 800 илјади граѓани. Заедно со дијаспората сме 2.1 милион, што значи дека околу 300 илјади живеат во странство. Вкупниот број граѓани кои имаат матичен број е 2,5 милиони.

Во однос на етничките заедници во земјава, согласно информациите од 1,8 милиони резиденти околу 63 до 65% се Македонци, околу 24,7 Албанци, и 10-12% други заедници кои живеат во земјава.

Процентите варираат доколку во вкупниот број на население се вбројат и оние кои живеат во дијаспора, како што е предвидено со закон.

Заедно со дијаспората, според неофицијални извори, Македонците би излегле од 60 до 62%, Албанците 29,5%, а припадниците на останатите етнички заедници од 8 до 10%.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content