СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Земјоделие

Реализирана исплатата за градинарски и овошни култури предадени во преработувачки капацитети

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска ја реализираше исплатата на допоплнителните директни плаќања за градинарски и овошни култури предадени во преработувачки капацитети.

Како што соопшти Агенцијата, 3 942 градинара добиваат поддршка од 230 милиони денари, а на 178 овоштари им се исплатени над 16 милиони денари.

Висината на директните плаќања за овие две подмерки е три денари по килограм.

Корисници во делот на градинарството се земјоделските стопанства кои имаат засадени површини со градинарски култури и се корисници од подмерка 1.4, а кои оствареното производство го предале во преработувачки капацитети за зеленчук директно или преку еден регистриран откупувач во период од 26 декември 2020 – 25 декември 2021 година, вклучително и произведените градинарски култури за потребите на сопствениот преработувачки капацитет – запишан во Регистарот на откупувачи на земјоделски производи.

Во делот на овоштарството, исплатени се средства за дополнителни директни плаќања од подмерката 1.7 за овошни култури предадени во преработувачки капацитети. Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои имаат засадени површини со вишна, малина, капина, аронија, гоџи бери, кајсија, јагода и киви и се корисници од подмерка 1.7 , а кои оствареното производство на овошје го предале во преработувачки капацитети за овошје директни или преку еден регистриран откупувач во период од 26 декември 2020 година –  25 декември 2021 година , запишан во Регистарот на откупувачи на земјоделски производи.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content