Google подготвува нова алатка за заштита на приватноста на корисниците

23

Дури и оние кои најмногу се грижат за приватноста честопати се принудени да ги споделат своите лични информации на интернет, а штом ги споделите вашите информации, ризикувате да ја изгубите контролата врз тие информации.

Секој што сака да бара некого на интернет, веројатно веднаш започнува со Google, каде што ќе најде се што пребарувачот успеал да индексира. За оние на кои не им се допаѓа фактот што луѓето можат да го користат пребарувањето на Google за откривање детали како датумот на раѓање, сексуалната ориентација или адресата, добрата вест е што Google сега воведува нов начин за отстранување на резултатите од пребарувањето кои содржат лични податоци.

Иако Google сè уште има формулар за барање за отстранување на информации за идентификација или „доксинг содржина“ од резултатите од пребарувањето, тој е само еден од многуте придружни документи, што го отежнува неговото наоѓање. За време на I/O 2022 претходно оваа година, Google изрази желба да ја направи алатката подостапна преку своите апликации, а сега некои корисници се чини дека конечно ја гледаат новата опција во бета верзија за апликацијата Google на Android.

Алатката „Резултати за вас“ се појавува како опција кога ќе ја допрете иконата на вашиот профил во горниот десен агол на апликацијата Google, како што забележа корисникот на Telegram ralph950412, веднаш под опцијата за чистење на последните 15 минути од историјата на пребарување.

Допирањето на копчето „научи како“ на страницата со новата функција објаснува како можете да најдете резултати за себе и како да ги отстраните. Опциите за објаснување зошто резултатите треба да се отстранат ви дозволуваат да одредите дали страниците ги содржат вашите лични информации, ги содржат вашите информации со намера да ви наштетат, вклучуваат други незаконски информации или содржат застарени детали.

Сите ваши барања за отстранување на резултатите од пребарувањето со вашите информации ќе се појават на вашата контролна табла под „Резултати за вас“ кога ќе ја допрете иконата на вашиот профил во апликацијата Google. Исто така, постојат табови за активни, одобрени и одбиени барања.

Оваа опција се чини дека не е широко достапна во моментов, и веројатно е дека Google случајно ја направил оваа алатка достапна пред навистина да има намера да ја објави во јавноста. Исто така, можно е ова да е ограничена бета верзија, но се надеваме дека оваа опција ќе биде достапна за пошироката публика во догледно време.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content