Како да направиме поздрава зимница?

105

Има начин и зимницата да биде поздрава, зависно од тоа како е подготвена. Нутриционистот Емилија Спасовска Мојсовска вели дека зимницата, обично може да трае до една година ако е правилно подготвена и складирана, а препорачливо е да се консумира во тој рок. Објаснува дека клучно е да се фокусирате на користење свежи и квалитетни состојки, како и да изберете здрави методи на подготовка и зачувување.

„Секогаш користете свежо овошје и зеленчук, по можност од органско производство. Овошјето и зеленчукот треба да се свежо набрани и со висока хранлива вредност. Намалете го количеството на сол и шеќер. Традиционалните рецепти често бараат многу шеќер и сол за зачувување, но нив можете да ги намалите. Намалете го шеќерот или заменете го со природни засладувачи како стевиа, мед или јаворов сируп. Користете минимална количина на сол или заменете ја со морска сол, хималајска или природни зачини. Ферментацијата (киселење со солена вода) е одличен начин да ги зачувате продуктите без премногу сол. Користете здрави масти. Ако рецептот бара употреба на масло (како кај ајвар или други пасти), користете здрави масти, како што е маслиновото масло, наместо рафинирани масла кои се помалку корисни за здравјето. Избегнувајте конзерванси и вештачки адитиви. Избегнувајте комерцијални конзерванси и вештачки додатоци. Наместо тоа, користете природни зачини и билки како лук, копар, босилек, рузмарин и цимет кои не само што додаваат вкус, туку и имаат антибактериски својства. Ферментација наместо оцет. Ферментираните производи (како краставички или зелка) се многу здрави и содржат природни пробиотици, кои ја подобруваат дигестијата. За ферментација, користете солена вода наместо оцет. Ферментација пример: на литар вода, користете околу 1-2 лажици сол. Оставете го зеленчукот да се ферментира на собна температура од 5 до 7 дена, потоа складирајте го на ладно место“, вели нутриционистот.

Објаснува дека теглите треба правилно да бидат стерилизирани. Правилната стерилизација е важна за да се избегнат бактерии и плесни. Теглите треба да се измијат со врела вода или да се стават во рерна на висока температура за 10-15 минути пред полнење.

„Користете нискотемпературни методи за подготовка. Гответе на ниска температура за да ги зачувате хранливите состојки. На пример, при подготовка на ајвар или сосови, можете да ги варите состојките полека, на пониска температура, што ќе ги зачува витамините и минералите. Избегнувајте пржење. Наместо да го пржите зеленчукот (како што често се прави со пиперки за ајвар), печете ги во рерна. Тоа го намалува внесот на масло и ја задржува природната текстура и вкус. Изберете сушење како алтернатива. Сушењето е природен метод за зачувување на производите без додавање конзерванси. Можете да сушите домати, пиперки, јаболка и други плодови, што ја зачувува нивната природна сладост и хранливи вредности. Пример за сушење: Исечете го овошјето или зеленчукот на тенки парчиња и сушете ги во рерна на ниска температура (50-60°C) или на сонце. Контролирајте ги порциите. Кога подготвувате зимница, внимавајте на големината на теглите. Помалите тегли се подобри, бидејќи зимницата треба да се консумира во пократок период за да се избегне губење на квалитетот“, објаснува Спасовска Мојсовска.

Подготовката на ајвар на здрав начин вклучува минимизирање на маслото, избегнување на пржење и користење на свежи состојки.

„Овој рецепт ќе ви овозможи да уживате во традиционалниот вкус на ајвар, но со поздрав пристап. Состојки:10 кг црвени пиперки (капија), 2-3 модри патлиџани (опционално, за побогат вкус), 2-3 лажици маслиново масло (по вкус), сол по вкус. Чекор по чекор подготовка:Печење на пиперките и модрите патлиџани: Загрејте ја рерната на 200°C. Измијте ги и исушете ги пиперките и модрите патлиџани. Наредете ги во тавче и печете ги во рерна околу 30-40 минути, додека не почнат да потемнуваат и да се одвојува лушпата. По печењето, ставете ги пиперките во пластична кеса или покријте ги со крпа за полесно лупење. Исчистете ги пиперките и модрите патлиџани од лушпите и семките. Мелење на пиперките и модрите патлиџани: По лупењето, пиперките и патлиџаните измелете ги во мелница за месо или блендер. Ако сакате покрупна текстура, измелете ги со малку поголеми отвори на машината за мелење. Готвење на ајварот: Во големо тенџере ставете ја смесата од пиперките и модрите патлиџани. Додајте само 2-3 лажици маслиново масло, што е многу помалку од традиционалните рецепти. Гответе на средна температура, постојано мешајќи за да не загори. Ова ќе трае околу 2-3 часа, додека не се згусне и испари вишокот течност. Во текот на готвењето, пробајте и додајте сол по вкус. Ако сакате побогат вкус, можете да додадете и ситно исецкан лук. Стерилизација и чување: Загрејте ги теглите во рерна или ги измијте со врела вода за да бидат стерилни. Додека ајварот е уште жежок, наполнете ги теглите до врвот и веднаш затворете ги со стерилизирани капаци. Теглите можете да ги пастеризирате во рерна или тенџере со врела вода за дополнителна заштита“, додава нутриционистот.

Вели дека маслиновото масло е поздраво од сончогледовото, но сè уште треба да се користи во умерени количини.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content