Ако страдате од болест на тироидната жлезда, тоа е затоа што вашата тироидна жлезда произведува премногу или премалку од овие хормони.
Постојат неколку видови болести на тироидната жлезда, какви што се хипертироидизам, хипотироидизам, тироидитис и тироидитис Хашимото, и сите тие можат да бидат предизвикани од различни нешта, како што е недостаток на јод или дури и генетика.
Диететичарката Моли Хембри забележува дека најчеста состојба кај пациентите е таканаречената неактивна тироидна жлезда или хипотироидизам.
„Дебелината често е примарен несакан ефект на хипотироидизмот. Доколку забележите дека нагло се дебелеете, особено ако тоа не е во согласност со вашата исхрана и навиките за вежбање, важно е да се консултирате со лекар“, вели таа.
Она што го јадете може да има големо влијание врз состојбата на вашата тироидна жлезда, а според Хембри, најлошата храна што можете да ја консумирате, доколку ви биле дијагностицирани проблеми со тироидната жлезда, е онаа што содржи гоитрогени.
Гоитрогените можат да се најдат во брокулата, карфиолот и зелката, како и во сојата и просото. За да се ослободите од можните негативни ефекти на зеленчукот, се препорачува едноставно да го загреете.
„Затоплувањето ја елиминира гумерогената активност. Ако ги јадете овие зеленчуци умерено, тоа не е проблем, но повеќето диететичари советуваат целосно да го исфрлите просото од исхраната доколку имате проблеми со тироидната жлезда“, предупреди таа.
Во трудот објавен во Британскиот медицински журнал, истражувачите откриле дека урамнотежената исхрана игра важна улога во справувањето со проблемите со тироидната жлезда.