Сè што треба да знаете пред Велики Петок и вапцањето јајца

66

Наскоро ќе го прославиме најголемиот христијански празник Велигден, а само два дена пред тоа ќе уживаме во нашиот омилен обичај – боење јајца.

Покрај естетиката, важно е да се грижи и за здравјето. Еве неколку совети за купување:

 

– Купете чисти и неоштетени јајца;

– Не купувајте јајца со оштетени лушпи или јајца кои се видливо неисчистени од остатоци и пердуви;

– Кога готвите јајца, најдобро е да ги готвите 12 минути од моментот на вриење;

– Ако не обоите јајца природно или со помош на храна, кога купувате бои во кесичка, земете ги оние што се обележани како бои за храна;

– Сурови јајца се потенцијален извор на салмонела, па затоа е препорачливо да ги миете со млака вода пред да ги готвите и украсите;

– Обојте толку јајца колку што сте сигурни дека ќе се изедат, бидејќи е голем грев да се фрла храна, особено велигденски јајца;

– Јајцата обоени, нелупени и без оштетена лушпа и стојат неколку часа на собна температура или се вадат од фрижидер неколку пати, треба да се јадат во рок од еден до два дена.

Радио Холидеј - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Холидеј Радио
Skip to content