Како ви звучи помфрит со печурки?
Одлично, нели?
Состојки:
600 гр компири
2 чешниња лук
100 гр печурки
малку сув зачин
малку кари
1 чаша пченкарно брашно
мелен бибер
масло
Подготовка:
Исечете ги компирите како за помфрит, изгмечете го лукот и прелијте со малку вода.
Процедете го кромидот во цедалка и истурете ја течноста во компирите, оставајќи малку и за печурките.
Во компирот додадете суви зачини, малку кари, мелен бибер и масло. Сè измешајте со пченкарно брашно и распоредете во намрсен плех.
Посолете ги печурките и измешајте ги со компирите. Печете на 220 степени околу 30 до 40 минути.
Погледнете го упатството за подготовка чекор по чекор.