Надополнете го недостатокот на колаген преку храната
Постепено, со процесот на стареење, процесот на замена на колагенот во телото се забавува, па со возраста станува поизразен. Недостатокот на колаген може да се надомести со избирање на вистинската храна, а овие 12 намирници влијаат на неговото производство.
Колагенот игра важна улога во блескавата кожа, сјајната коса и силните нокти. Човечкото тело има способност постојано да синтетизира колаген, кој е потребен за раст и замена на истрошените ткива, како и за заздравување и реставрација на оштетеното и повреденото ткиво.
Меѓутоа, со текот на времето, капацитетот на негово обновување постепено се намалува поради процесот на стареење, трајното преоптоварување на телото или автоимуните болести. Во младоста брзо се заменува губењето на колаген, но со возраста станува поизразено и се пресметува дека после 25-тата година телото просечно губи 1,5 отсто колаген годишно. Сепак, недостатокот на колаген можете да го надоместите со правилно консумирање на храна богата со минерали и витамини.
1. Посни протеини
Колагенот е најзастапениот тип на протеин во телото, првенствено одговорен за силна и здрава кожа, коса и нокти, а за да се осигура дека секогаш има доволно од него, телото користи протеини од храната како делови за неговото производство. „Протеинот што го јадеме се разложува на аминокиселини за време на варењето, кои потоа повторно се составуваат во колаген“, вели Либи Милс, нутриционист и портпарол на Американската академија за исхрана и диететика. Затоа, наполнете ја чинијата со храна богата со протеини и која содржи малку маснотии, како што се пилешки гради или мисирка.
2. Грашок
Малечко, но моќно – тоа е описот на зелениот грашок. Само една чаша грашок содржи речиси осум грама протеини. Ако не сакате да го јадете самостојно, можете да го додадете во салата, да го додадете во супа или да го измешате со свежи билки за да направите песто, со кое можете да прелиете тестенини.
3. Киноа
Исто како грашокот, само една шолја од ова зрно има повеќе од осум грама протеин кој поддржува колаген, а исто така е богат со цинк. Тоа е минерал кој помага да се трансформираат амино киселините во колаген.
4. Пиперка бабура
Антиоксидативните својства на витаминот Ц го прават суштинска компонента на производството на колаген, а пиперките, особено црвените, се одличен извор на витамин Ц. Колагенот помага во одржување на хидратација и еластичност на кожата што може да помогне во борбата против знаците на стареење како што се фините линии или брчките.
5. Моркови
Покрај колаген, морковите се и одличен извор на витамин А. Експертите препорачуваат да ги јадете сами во салата или помешани со наут (кој е уште еден добар извор на протеини).
6. Говедско месо
„Купувањето месо кое има поостри резови, како што е говедското, ќе додаде малку повеќе природен колаген во вашата исхрана“, открива нутриционистката Мариса Мур.
7. Остриги
Без разлика дали се свежи или конзервирани, остригите се богати со бакар, кој е уште еден минерал вклучен во производството на колаген. „Со текот на времето, можеби нема да произведуваме колаген подеднакво добро или во толкави количини, или може да се распаѓа побрзо од порано – затоа е важно да јадеме храна што помага да се произведе и може да помогне да се намали таа деградација“, додава Милс.
8. Лиснат зеленчук
Темно лиснатите зеленчуци, вклучувајќи спанаќ, кељ и блитва, содржат витамини А и Ц, како и цинк, кои исто така помагаат во производството на колаген.
9. Чиа семиња
Чиа семето, иако ситно, е богато со протеини. Користете ги како прелив за јогурт или направете здрав десерт, а потоа подгответе ги како пудинг или парфе. А поради сите нивни благотворни ефекти, тие се сметаат за суперхрана.