Мастите се есенцијална хранлива материја која му е потребна на телото за негово целосно функционирање.
Со други зборови, здравите масти помагаат за здравјето на срцето, го намалуваат ризикот од рак и без сомнение им даваат убав вкус на садовите.
Разликата помеѓу заситените и незаситените масти
Заситените масни киселини се цврсти на собна температура, додека незаситените масни киселини се течни на собна температура поради нивните различни хемиски структури. Затоа првото ќе не дебелее и ќе го подигне холестеролот, додека второто ќе го направи спротивното.
Иако холестеролот е неопходна супстанца во организмот, вишокот на LDL холестерол лошо влијае на здравјето и долго време е препознаен како фактор на ризик за развој на атеросклероза и други кардиоваскуларни заболувања.
Медитеранската исхрана е најдобра
Незаситените масни киселини главно се наоѓаат во медитеранската исхрана, која се состои од производи како што се:
маслиново масло
ореви
авокадо
риба
Споменатите добри масти може да се поделат на мононезаситени и полинезаситени, кои вклучуваат омега-3 и 6 масни киселини. Ќе ги најдеме и во рибата, чиа семето, семето од лен, оревите, гравот и сојата.
Придобивките од овие масти во исхраната се повеќекратни
– Помагаат во апсорпцијата на витамини растворливи во масти А, Д, Е и К
– регулирање на телесната температура
Ако не консумираме доволно здрави масти, може да се појават симптоми како замор, сува кожа и ослабен имунитет.