Незаситените масти помагаат во намалувањето на лошиот холестерол и триглицеридите

105

Мастите се есенцијална хранлива материја која му е потребна на телото за негово целосно функционирање.

Со други зборови, здравите масти помагаат за здравјето на срцето, го намалуваат ризикот од рак и без сомнение им даваат убав вкус на садовите.

Разликата помеѓу заситените и незаситените масти

Заситените масни киселини се цврсти на собна температура, додека незаситените масни киселини се течни на собна температура поради нивните различни хемиски структури. Затоа првото ќе не дебелее и ќе го подигне холестеролот, додека второто ќе го направи спротивното.

Иако холестеролот е неопходна супстанца во организмот, вишокот на LDL холестерол лошо влијае на здравјето и долго време е препознаен како фактор на ризик за развој на атеросклероза и други кардиоваскуларни заболувања.

 

Медитеранската исхрана е најдобра

Незаситените масни киселини главно се наоѓаат во медитеранската исхрана, која се состои од производи како што се:

маслиново масло

ореви

авокадо

риба

Споменатите добри масти може да се поделат на мононезаситени и полинезаситени, кои вклучуваат омега-3 и 6 масни киселини. Ќе ги најдеме и во рибата, чиа семето, семето од лен, оревите, гравот и сојата.

 

 

Придобивките од овие масти во исхраната се повеќекратни

– Помагаат во апсорпцијата на витамини растворливи во масти А, Д, Е и К

– регулирање на телесната температура

Ако не консумираме доволно здрави масти, може да се појават симптоми како замор, сува кожа и ослабен имунитет.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content