Намирници што не треба да се јадат за појадок
Со оглед на тоа што многу луѓе тврдат дека појадокот е најважниот оброк во денот, можеби се прашувате која храна треба да ја избегнувате наутро, а листата вклучува и некои намирници што многу луѓе често ги консумираат.
Најздравите избори за појадок содржат комбинација од протеини, влакна и здрави масти за да ве држат сити до ручек, заедно со умерено количество непреработени јаглехидрати за брза енергија.
За жал, многу намирници кои се вообичаени за појадок не ги исполнуваат овие критериуми и може да предизвикаат чувство на глад веднаш по јадење или непријатна ситост, според Healthline.
Овошен сок – Иако можеби мислите дека гаснењето на жедта со овошен сок е поздраво од пиењето засладени газирани пијалаци или засладени чаеви, тоа не е најдобриот избор на пијалак.
Зашеќерени или високо преработени житарици – Повеќето зашеќерени житарици нема да ве држат сити долго. Тие обично се полни со шеќер и малку протеини, што значи дека брзо ќе ви го подигнат шеќерот во крвта. Ова може да доведе до раздразливост и глад откако ќе влезе инсулинот на хормонот за намалување на шеќерот во крвта. Дури и поприродните опции како гранолата често се полни со додадени шеќери, кои се поврзани со дебелина, дијабетес тип 2 и срцеви заболувања.
Палачинки или вафли – И покрај нивниот добар вкус, овие намирници често се прават со рафинирано бело брашно и прелиени со путер и сируп, што во суштина е чист шеќер. Тоа значи дека палачинките и вафлите се богати со калории, масти и шеќери, но немаат протеини и влакна. Така, иако тие може брзо да ве заситат, нема да ве држат сити долго.
Тост со путер – Ова е едноставен и лесен појадок. Сѐ што ви треба е парче леб и малку путер и ве чека крцкав, солен утрински оброк. Сепак, оваа опција нема да ве држи сити долго време поради недостаток на протеини. Огромното мнозинство на калории во тостот намачкан со путер доаѓа од јаглехидратите во лебот и мастите од путерот.
Мафини – генерално се сметаат за донекаде здрав избор за појадок, особено ако содржат здрави состојки како овес, јаболка или боровинки. За жал, ова е често заблуда. Всушност, повеќето мафини се направени со рафинирано бело брашно, масло и многу шеќер, нудејќи малку протеини или влакна. Покрај тоа, често се големи и полни со калории, а некои содржат речиси 400 калории по парче.
Засладени и ниско-масни јогурти – Јогуртот е добар извор на протеини и пробиотици. Сепак, многу видови јогурти се полни со додаден шеќер, што ги прави помалку здрав избор. Уште повеќе, на многу популарни сорти е отстранета најголемиот дел или целата содржина на маснотии, што значи дека тие може да бидат помалку заситувачки од алтернативите со полномасни маснотии.