ШТРАЈКОТ ПРОДОЛЖУВА! СОНК: Наставниците и воспитувачите да не се плашат

11

Советот на СОНК бара интензивирање на преговорите. Конечниот договор ќе се регулира со спогодба меѓу двата социјални партнери. Штрајкот продолжува се додека не се договориме со надлежните по ова прашање, рече Јаким Неделков претседателот на СОНК соопштувајќи дека синдикатот  донел одлука дека заклучоците на вчерашната седница на Владата не водат кон решавање на проблемите.

Се врши силен притисок врз штрајкувачите. Се спори правото на штрајк, се бара причина зошто е организиран и зошто е прекинат образовниот процес. СОНК не чувствува одговорност за прекинот на наставата, одговорот треба да се побара на друго место. Советот на СОНК констатира дека одредени министри ги заплашуваат наставниците. Законско право е исплата на плати при штрајк. Наставниците и воспитувачите да не се плашат, рече Неделков.

Според него, понудените 10% зголемување на платите во образованието од Владата се бетонираат и не се остава простор по ова прашање.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content