УКИМ одбиле магистерка од Манчестер со образложение дека не знае англиски јазик

24
  • Државата за 7-8 години вложи милиони евра во студенти од Македонија, кои се образуваат во првите сто универзитети во светот. Од нив ниту еден не работи на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ од Скопје, тврди Атанас Кочов од Машинскиот факултет, еден од кандидатите за нов ректор на УКИМ.
  • Ќерка ми студираше и магистрираше во Манчестер (Велика Британија), сега и ќе докторира, а живее и работи во Македонија. Неколку години работи во приватна фирма. Од УКИМ беше одбиена за работа со образложение дека не знае англиски јазик. Тоа стои и во билтенот, дека нема потврда за познавање на англиски јазик, а магистрираше и ќе докторира во Манчестер, дури и е асистент и предавач во Манчестер, вели професорот.
  • Тоа што државата го инвестира, тие деца имаат направено мрежа, тие деца имаат контакти, но за жал, најголем дел од нив се останати во странство, рекол Кочов во „Стадион“.

Извор.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content