УЕФА ги објави новите финансиски правила

11

Ова беше потврдено по состанокот на Извршниот комитет на УЕФА во Нион, Швајцарија, и ќе биде познато под името Регулативи за финансиска одрживост и лиценцирање на клубовите (Financial Sustainability and Club Licensing Regulations (FSCLR)).

ФФП беше воведено во 2010 во обид да се спречи претераното трошење на клубовите. Сепак, правилата беа постојано критикувани бидејќи клубовите повторно наоѓаа начини да ги заобиколат.

Сега ФСЦЛР е базирана на три столба – солвентност, стабилност и контрола на трошењето. Солвентноста значи дека клубовите нема да може да им должат на даночните власти, другите клубови или своите вработени, со закана за исфрлање од натпреварувањата на УЕФА, како Лигата на шампионите. Стабилноста, пак, одредува колку може еден клуб да биде во загуба – прифатливи загуби се сметаат 60 милиони евра во три сезони, а клубовите што се во „добра финансиска состојба“ ќе може да одат во долг уште 10 милиони евра. На крајот, ограничувањето на трошењето значи дека сите трошоци на клубот мора да претставуваат до 70 отсто од приходите на клубот.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content