СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Здравје

Трик кој секоја домаќинка треба да го знае

Премачкувањето на плехот со путер или пак брашно, е вообичаен чекор при печењето колачи или пак торта. Сепак, постои еден трик кој што секоја домаќинка треба да го знае.

Постапката е многу едноставна: парче путер или пак една лажица масло за јадење се става на дното од плехот, па потоа со лесни движења се премачкува целата негова внатрешност.

Потоа една лажица брашно се става врз премачканиот плех, а со тапкање на лажицата брашното рамномерно се распоредува на сите страни од плехот. Како што знаеме, врз таквата површина се става тестото да се пече.

Благодарение на оваа постапка откако ќе се испече кората во плехот, истата може многу лесно да се извади. Кога печете чоколадни колачи или пак торта, наместо брашно подобро е да употребите какао во прав.

Не само што таа намирница нема да остави бели траги на вашата кора која што ја печете, туку и на целиот десерт кој го приготвувате ќе му даде нова доза на вкус. Обидете се!

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Прочитај повеќе:
Close
Back to top button
Messenger icon
Пишете нѝ на Фејсбук!
Skip to content