СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Избори 2021

Транспортот на гласачките ливчиња чинел 65.000 евра

За да гласачките ливчиња стигнат од печатницата до Општинските изборни комисии (ОИК), а од таму до Државната изборна комисија (ДИК) биле потрошени 65.000 евра.

Овој тендер, кој денеска беше објавен на Бирото за јавни набавки, е склучен без претходно објавување на оглас, помеѓу Државната изборна комисија со АД Пошта на Северна Македонија во државна сопственост. Според Бирото за јавни набавки во овој случај биле исполнети условите за спроведување на постапка со преговарање без оглас.

Tранспорт на доверлив и недоверлив гласачки материјал за изборите 2021 од печатница до ОИК и од ОИК до ДИК, се наведува во описот на набавката.

Во договорот пак се наведува дека еден километар е проценет на 46 денари.

Неколку дена пред изборите, во комбиња на Македонски пошти и со големо полициско обезбедување беше организиран транспортот на гласачките материјали од печатницата „Киро Дандаро“ во Битола каде се печатеше, до општинските изборни комисии. Беа дистрибуирани околу 4,5 милиони гласачки ливчиња и друг печатен материјал.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content