СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Култура

Студентскиот информативен центар во Битола отворен за учење и настани за студентите

Студентите на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ (УКЛО) во Битола од пред неколку месеци на располагање имаат нов простор каде ќе можат да учат, да организираат настани, да дејствуваат и творат. На 10 ноември минатата година, во рамки на одбележувањето на Светскиот ден на науката на УКЛО, беше отворен Студентскиот информативен центар (СИЦ), прв од ваков вид во југозападниот регион.

Центарот е замислен како еден вид жариште каде што студентските идеи ќе се испреплетат и сплотат и ќе го подобрат студентското живеење надвор од факултетските аули и предавални, изјави поранешната претседателка на Универзитетското студентско собрание при УКЛО (УСС УКЛО), Симона Наумовска при отворањето на вратите на СИЦ.

Четири месеци подоцна, во центарот се имаат реализирано голем број на студентски активности и средби кои навистина делуваат и го подобруваат студентскиот живот на битолскиот универзитет, вели за Мета.мк Душан Стевановски, студент на Економскиот факултет-Прилеп и актуелен претседател на Универзитетското студентско собрание на УКЛО.

Центарот поврзал многу студенти со различни и слични интереси и досега понудил широк спектар на активности – работилници, обуки, тренинзи, конференции и разни настани од забавен карактер.

„Студентскиот информативен центар, откако беше отворен на 10 ноември минатата година, досега активно се користи, односно во него се имаат организирано над 26 работилници, дискусии, обуки, гостувачки предавања, состаноци и слични настани за личен професионален развој, од забавен и хуманитарен карактер. Секоја идеја што ја имаат студентите, сè што тие сакаат да направат, можат да го реализираат овде“, вели Стевановски.

Студентскиот информативен центар располага со две простории – универзитетска библиотека, односно студентска читалница и таканаречената „Студентска станица“.

Библиотеката е пополнета со над илјада наслови богата стручна и светска литература кои се достапни за сите студенти на Универзитетот. Студентите можат да ја користат библиотеката за надоградување на своите знаења, а книгите на определено време можат да ги земат и кај себе.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content