Србија ги ограничи цените на основните животни намирници

72

Станува збор за кристален шеќер, брашно од типот Т-400, сончогледово масло за јадење, свинско месо – бут и UHT млеко со 2,8 отсто млечни масти, а одлучено е храната да не го надмине ценовното ниво на 15.11.2021 година.

Ограничувањето на цената е поставено за да се отстранат штетните последици и да се спречат нарушувања на пазарот и нема да се однесува на намалените цени (продажби, сезонски попусти или промотивни продажби) доколку тие важеле на 15 ноември 2021 година, туку за редовни, односно цени пред попусти.

 

Одлуката, која ќе се применува за период од 60 дена, предвидува производителите да не смеат да ги испорачуваат овие производи во количини помали од просечните во последните 12 месеци, а за непочитување на горенаведените одредби, глоби во износ од 100.000 до 2.000.000 динари се предвидени како и забрана за вршење дејност во период од шест месеци до една година. Имајќи го предвид драстичното поскапување на струјата на берзите во последните неколку месеци, Владата на Србија донесе Заклучок за цената на електричната енергија за резервно снабдување со електрична енергија на крајните корисници кои немаат право на гарантирано снабдување по 1 декември, 2021 година.

Со овој акт се определува цената на електричната енергија за компаниите кои би склучиле договори за снабдување со резерва, а со кои би се овозможило нивно понатамошно работење и создавање клима за зачувување на поволниот економски амбиент во Република Србија. Утврдената цена на струјата ќе важи до стабилизирање на состојбата на референтната берза. Со цел да се спречат последиците што би ги имал зголемената цена на струјата на вкупниот пазар во Република Србија, Владата на Србија донесе Заклучок за регулирање на меѓусебните права и обврски меѓу јавното претпријатие „Електростопанство на Србија“ Белград и купувачите на електрична енергија на комерцијалниот пазар кој истекува на 30 ноември 2021 година дозволува продолжување на договорот до 31 декември 2021 година.

На овој начин тие би ги задржале договорните услови што ги имаа досега, пред се цената на струјата, за период од дополнителни 30 дена. За групата корисници кои склучиле договори за снабдување со електрична енергија со „Електропривреда Србија“ кои стапуваат во сила на 01.12.2021 година, со одложеното барање се обезбедува ист третман како и корисниците опфатени со претходната одлука, а со нивна согласност пријавата ќе биде одложена. за 1 јануари 2022 година.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content