СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Култура

Советот на ЕУ бара дополнителни активности за заштита на новинарите

Советот на Европската унија на 21 јуни 2022 година донесе заклучоци за заштита и безбедност на новинарите и медиумските професионалци.

Членките на ЕУ ја повикуваат Европската комисија да го зголеми финансирањето на независното и истражувачко новинарство и да обезбеди онлајн безбедност и слобода на говор за новинарите и другите медиумски професионалци во сите релевантни иницијативи кои ја следат дигиталната стратегија на ЕУ.

Како што се наведува во соопштението, Советот признава дека многу новинари и други медиумски професионалци не можат секогаш да работат слободно и независно.

Според извештајот на Советот на Европа, бројот на предупредувања за сериозни закани за безбедноста на новинарите и слободата на медиумите во Европа е речиси двојно зголемен од 2016 година. Во 2021 година имало 282 такви предупредувања.

Со заканите за нивната безбедност, економската состојба на новинарите и другите медиумски професионалци станува се потешка. Дигиталната трансформација, затворањето на медиумите и последиците од пандемијата ја влошија економската несигурност на новинарите – се истакнува во соопштението.

Во своите заклучоци, Советот ги повикува членовите и Комисијата, меѓу другото, да го охрабрат доживотното учење на менаџерите на редакциите, органите за спроведување на законот, судиите и другите засегнати страни за заштита на новинарите и медиумските професионалци.

Тие понатаму ги повикуваат да бидат посветени на работата за заштита на новинарите и другите медиумски професионалци ширум светот на релевантни мултилатерални форуми, билатерални односи и меѓународни иницијативи.

Комисијата и нејзините членови се исто така поканети да поддржат (на пр. преку професионална, финансиска, социјална и правна помош) независни и новинари кои ја напуштиле својата земја, особено од земји како Украина, Белорусија и Руската Федерација.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content