СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Економија

Се воведува забрана за извоз на семе од сончоглед

На денешната седница Владата на Република Северна Македонија ја усвои одлуката за воведувањето забрана за извоз на семе од сончоглед.

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Минстерството за економија доставија одлука за дополнување на одлуката за ограничување на извозот на одделни стоки, со која предложија до Владата на Република Северна Македонија ограничување на извозот на нова тарифна ознака 1206 00 – семе од сончоглед, вклучувајќи кршени или дробени. Рокот на примена на овој тарифен број ќе продолжи да важи до 31 декември 2022 година, како што е уредено во одлуката за ограничување на извозот на одделни стоки („Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 166/22), со број 41-5943/1 од 20 јули 2022.

Причината за дополнување на одлуката за ограничување на извозот на одделни стоки со тарифната ознака 1206 00 – семе од сончоглед, вклучувајќи кршени или дробени, е да се овозможи, по завршување на жетвата, која треба да почне во втората половина на август, најпрвин да се снабди домашниот пазар, односно домашните капацитети на производство на масло од сончоглед за јадење.

Во изминатиот период во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство беа одржани состаноци со производители и откупувачи на сончоглед, при што беше заклучено дека во државата има доволни количини и финансиски средства за откуп на сончогледот од регистрираните откупни претпријатија. Во 2022 година очекуваме производство на 11.800 тони сончоглед и имаме доволни количини за покривање 2 месеца од домашните потреби.

Со цел поддршка на производството на сончоглед, МЗШВ креира неколку мерки.

Првпат оваа година преку интервентната програма се обезбеди финансиска поддршка за вештачко ѓубриво за сончоглед, и тоа 40 % од цената или 2.500 денари од хектар како дополнителна мерка на основната финансиска поддршка од 11.000 денари за хектар, без користење сертифициран семенски материјал, и по 15.000 денари од хектар, со користење сертифициран семенски материјал.

Исто така, воведена е дополнителна мерка за произведен и предаден сончоглед со минимум 1.500 кг/ха во регистрирано откупно претпријатие во износ од 5.760 денари/ха.

Целта на овие мерки е домашното производство да им се предаде на домашните откупни претпријатија и тоа ќе се реализира со оглед дека кај производството на сончоглед од оваа година почна договорно производство.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content