СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Економија

Просечна месечна нето-плата во јули 28 540 денари

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата повработен во јули 2021 година, во однос на јули 2020 година, изнесува 104.8.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработенво секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (15.1 %), Уметност, забава и рекреација (14.2 %) и Други услужни дејности (13.5 %).

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележаново секторите: Финансиски дејности и дејности на осигурување (7.5 %), Јавна управа и одбрана; задолжителносоцијално осигурување (4.3 %) и Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли(3.7 %).

 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јули 2021 година, изнесува 28 540 денари.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content