СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Локално

Прилеп: Нема новогодишни прослави, но потребни се човечност и хуманост

Оваа тешка пандемиска година ја завршуваме без прослави, но неопохни се човечноста и хуманоста. Човечноста и хуманоста добија нова дефиниција.

550 прилепски пензионери со најниски примања ќе добијат по 1.000 денари пред Нова година, да испазарат. Студентското собрание при Економскиот факултет му помогна на Здружението „Епилепсија Македонија“да ги распределат пакетите за сиромашните собрани од 16 маркети. Подароци стигнуваат и за децата во градската болница. Осма година Црквата собира прилози за божиќни дарови.

За Нова година нема прослави, а градските власти со ребалансот ги пренамениле 2-та милиона денари за невладини асоцијации, спортски друштва, помош за јавните претпријатија во ковид-кризата.

 

Граѓаните одмеруваат колкави ни се хуманоста и човечноста во оваа незапаметено тешка година. Поединечно подадената рака кога е најтешко е тивка, без реклами. Имаат пораки за институциите.

Во ова пендемиско време подарувањето се трансформираше во изработка на маски, заштитни средства, во подарени компјутери, а човечноста – во дарување конвалесцентна плазма.

На крајот на годинава, човечноста и хуманоста добија нова дефиниција.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content