Прилепчанец преку здружение собирал донации, парите оделе на сметка на неговата сопруга

7

Пријавениот, со намера да се стекне со противправна имотна корист, во периодот од 2015 до крајот на 2020, лажно претставувајќи се како овластен застапник на здружение од Прилеп, иако имал овластување да раководи со средствата на здружението покрај овластеното лице Г.К од Прилеп, како законски застапник на здружението, во име на здружението изготвувал и лично доставувал „барања за донации“ до различни правни субјекти, јавни претпријатија и физички лица.

Како овластено лице на сметката од здружението, во наведениот период ги подигал сите донирани парични средства и ги искористил за лични цели.

 

Покрај ова, во дел од барањата за донации, наместо сметката на здружението, ја навел трансакциската сметка на неговата сопруга и на ваков начин, покрај веќе споменатите средства, противправно се стекнал со парични средства кои по основ на донации се слевале на сметката на неговата сопруга.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content