Пет земји во кои земјоделството е главeн работодавач

30

Земјоделството е основна активност ширум светот. Таа обезбедува вработување на околу 40% од работоспособното население.

Според податоците за 2016 година, вкупната вредност на целата храна произведена од земјоделството е 7,52 милијарди американски долари, што е еквивалентно на приближно 10% од сите произведени производи и услуги.

Бројот што ќе го видите под името на секоја земја е вредноста на сите земјоделски производи произведени во една земја.

1. Кина

1.818 милијарди долари

Кина е индустријализирана земја со развиено земјоделство. Населението вработено во секторот надминува 300 милиони луѓе. Овие луѓе култивираат на површина од 5,2 милиони квадратни километри. Главните култивирани култури во азиската земја се оризот, компирот и пченицата.

2. Индија

1 439 милијарди долари

Во Индија земјоделството е главната окупација на околу 60% од работоспособното население. Сочинува скоро 20% од БДП на земјата. Главните култури се како оние во Кина – ориз, компир и пченица.

3. Индонезија

414 милијарди долари

Индонезија е најголемата островска нација, која опфаќа 17,804 острови. Неговата популација е 266 милиони. Ситуацијата во земјата е многу поповолна отколку во Индија. 32% од населението тука се вработува во земјоделството. Овој индикатор постепено се намалува со текот на годините. Обемот на земјоделското производство е 30% поголем од оној на Европа.

4. Пакистан

249 милијарди долари

Пакистан, како и земјите споменати погоре, е сериозен производител на земјоделски производи. Населението брои над 210 милиони. 43% од нив се вработени во земјоделство. Најважната култура за Пакистан е пченицата. Неговиот обем на производство го надминува оној на Африка и скоро го достигнува оној на Јужна Америка.

5. Нигерија

228 милијарди долари

Ова е земја во која најголем дел од населението се занимава со земјоделство – 65%. 30% од земјиштето се одгледува. Главните култури се пченка, грав какао и сладок компир.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content