СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Технологија

Од мај ново обележување на гумите во Европа!

Од мај 2021 година, информациите од ЕУ ознаките на гумите мора да бидат достапни и за гумите за тешки комерцијални возила

Производителот на гуми Continental го објави следното: во мај 2021 година, ќе се воведе сосема нова ЕУ ознака за гумите за на потрошувачите да им се дадат посеопфатни информации за карактеристиките на избраната гума. Новата етикета ги реструктуира класите на отпорност на тркалање и перформансите на сопирање во влажни услови, а производството на бучава сега ќе биде означено со децибели и букви А, Б или Ц. Крајните корисници можат да пристапат до дополнителни информации за избраната гума во базата на податоци на ЕУ со скенирање на QR-кодот на етикетата.

Линкот од кодот води до базата на податоци EPREL (Европски регистар на производи за енергетско означување), која содржи лист со информации за производот. QR-кодот ги покажува сите вредности на ознаката за одредена гума, како и почетокот и крајот на производството на тој модел.

 

Дополнителната нова карактеристика се однесува на два пиктограма кои укажуваат на тоа дали станува збор за автомобилска гума со „лежење“ на снег во согласност со ЕУ стандардите за одобрување на типот исто така познат како снегулка и / или гума без иглици која обезбедува „лежење“ на замрзната подлога во согласност со новиот ISO стандард.

Од мај 2021 година, информациите од етикетата на гумите за ЕУ мора да бидат достапни и за гумите за тешки комерцијални возила (класа C3).

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content