СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Култура

Објавени резултатите од конкурсот за стипендии за ученици

Министерството за образование и наука ги објави резултатите од конкурсот за стипендии за ученици.

Од таму велат дека оваа година е зголемен бројот на стипендии за ученици Роми. Па така, велат од МОН, покрај тоа што е распределен првичниот фонд од вкупно 880 стипендии, дополнителни 39 ученици чии апликации согласно рангирањето добија идентичен број на бодови во две од вкупно пет понудени категории, исто така, се стекнаа со правото на стипендија.

Резултатите од конкурсот се објавени на следниот линк.

 

Сите добитници на стипендија треба да испечатат и пополнат три примероци од договорот за соодветната стипендија (договорите се објавени заедно со резултатите) и заедно со копија од лична трансакциска сметка, најдоцна до 18.12.2020 година да ги достават до Министерството за образование и наука (директно во писарницата на МОН или по пошта – препорачана пратка со повратница на адреса бул. „Св. Кирил и Методиј“ бр. 54, 1000 Скопје). Одбиените кандидати пак, ќе имаат можност за приговор откако на адресата која ја имаат посочено при аплицирањето ќе добијат решение од МОН во кое ќе биде наведена причината поради која апликацијата не е прифатена.

Учениците Роми запишани во прва, втора, трета и четврта година од јавните и приватните средни училишта имаа можност да аплицираат за стипендија во пет различни категории согласно постигнатиот општ успех.

Освен припадноста кон ромската заедница и статус на редовен ученик, секој кандидат беше потребно да исполни и неколку други услови, односно да е државјанин на Република Северна Македонија, да не е корисник на друга стипендија и да има примерно поведение, при што предност при селекцијата се даде на кандидатите со повисок општ успех во секоја од категориите.

Зависно од категоријата, висината на стипендиите се движи од 600 до 2.200 денари месечно за осум месеци во годината.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content