СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Култура

Објавени добитниците на третоноемвриските признанија во Прилеп

Денес на пресконференција одржана од Комисијата за одбележување значајни настани, личности и празници, беше презентирана Одлуката за доделување на награди и признанија по повод „3-ти Ноември“ – Денот на ослободувањето на Прилеп.

Наградата за животно дело, по повод „3-ти Ноември“ – Денот на ослободувањето на Прилеп, се доделува на:

• Академик д-р Валентин Мирчески- особен придонес во природно-математички и биотехнички науки
• Примариус специјалист д-р Благоја Дамески- особен придонес во медицината и опшественото живеење
• Диме Попоски- особен придонес во музиката, режијата и филмот

Награди -плакети по повод „3-ти Ноември“ -Денот на ослободувањето на Прилеп се доделуваат на:

• The Hounds – петнаесетгодишен развој на субкултурата во Македонија
• GENTHERM – опшествено одговорна компанија
• Младинска екипа на ФК Победа – афирмација на спортот во Европа
• Територијална противпожарна единица Прилеп – натчовечки напори за зашитита на населението и околината
• Технобен Нова Прилеп – развивање на современи треднови во индустријата
• Слаткарница ,,Шар”- 60 години јубилеј
• ПЗУ Медика Д-р Пецко Десоски Прилеп – хуманитарно работење во својата дејност
• Група верни пријатели на манастирот Трескавец – помагање и одржување на духовната врска
• Пчеларско здружение ,,Братство” – 70 години јубилеј

Награди -дипломи по повод „3-ти Ноември“ – Денот на ослободувањето на Прилеп, им се доделуваат на:

• Петар Мирчески – бронзен медал на хемиска олимпијада
• Наде Караџоска – истражувачка дејност во сите области на библиотекарството
• Теодора Димеска – женски репрезентативец на Македонија во џудо
• Татјана Иваноска – посветено работење со млади уметници
• Хари Сековски – хуманитарец од дијаспората
• Еплизабета Настеска – совесно работење во службата.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content