Неделен извештај на ИЈЗ: За 35,4 отсто зголемен бројот на смртни случаи од Ковид-19

8

Најголем дел од регистрираните случаи и натаму се од Скопје (n=3.305; 44,9 отсто), со неделна инциденца – 535,1/100.000. Во наведениот период, процентот на позитивни од тестирани лица изнесува 35%, намалување за два отсто во однос на минатата недела.

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 (n=1646, 22,4 отсто). Голем број на заболени се регистрира и кај лицата во возрасните групи од 30 до 39 години (n=1496; 20,3 отсто), од 40 до 49 (n=1435; 19,5 отсто), од 50 до 59 (n=1410; 19,2 отсто) и од 20 до 29 години (n=961; 13,1 отсто). Најмал број е регистриран кај децата на возраст до девет години (n=120; 1,6 отсто) и од 10 до 19 години (n=287; 3,9 отсто). Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 3.731 (50,7 отсто) лица од машки и 3.624 (49,3 отсто) од женски пол.

 

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, како оздравени се водат 3.524 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, 11,6 отсто повеќе од минатата недела.

Пријавени се 172 смртни случаи од 23 града, зголемување од 35,4 отсто во однос на минатата недела. Во однос на возраста, 135 лица биле над 60 години, 26 лица на возраст од 50 до 59 години, девет смртни случаи се пријавени од возрасната група од 40 до 49 години и два случаи во возрасната група од 30 до 39 години. Од смртните случаи, епидемиолошки се истражени 155 или 90,1 отсто.

Деталниот извештај на Институтот за јавно здравје за состојбата со Ковид-19 за периодот од 9 до 15 ноември, како и кумулативната состојба се објавува на веб страницата на Институтот за јавно здравје: http://iph.mk/.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content