СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Земјоделие

Најдобра природна прихрана за орхидеите

Комбинацијата од правилно залевање, користење посебни течности, одржување на влажноста на воздухот и правилно изложување на сончева светлина може значително да придонесе во цветањето на оваа собна билка.

Орхидеите се прекрасни билки кои често цветаат во различни услови. За да им се обезбедат најдобри услови за цветање, важно е да се знае која е најдобрата течност за поттикнување на цветањето на орхидеите.

Вода за наводнување

Орхидеите обично не бараат многу вода, но важно е да им се обезбеди правилно наводнување. Најдобар начин за наводнување на орхидеите е потопување на корењата во вода неколку минути и потоа да ги оставите добро да се исцедат. Исто така, важно е да се користи мека вода или вода на собна температура за да се избегне оштетување на коренот.

Течност за орхидеи

Покрај вода, можете да користите и посебна течност за орхидеи која ги содржи сите потребни хранливи материи потребни за здрав раст и цветање. Оваа течност обично се разредува според упатствата на пакувањето и може да се користи при наводнување на орхидеите како  дополнителна нега.

Домаќинките кои пробале разни фабрички додатоци за цветање на орхидејата тврдат дека и обичниот зелен чај дава добри резултати. Сè што треба да направите е да го сварите зелениот чај според упатството на кутијата, а потоа да го оставите да се излади. Доколку орхидеите „затаиле“ и не најавуваат цветање, на секои седум дена ставајте околу две лажици ладен зелен чај околу коренот на растението. Кога орхидејата ќе процвета, додавајте еднаш месечно две лажици од овој чај и уживајте во прекрасните цветови.

Влажност на воздухот

Орхидеите исто така сакаат влажна средина, па затоа е важно да се одржува соодветна влажност околу растението. Тоа можете да го постигнете со ставање сад со вода покрај растението или со користење на навлажнувач за воздух во просторијата каде што се наоѓа орхидејата.

Сончева светлина

За да цветаат орхидеите, потребна им е доволно сончева светлина, но важно е да се избегнува директно изложување на сончева светлина која може да го оштети растението.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content