СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Култура

Копенхаген е најбезбедниот град во светот

Копенхаген беше прогласен за најбезбеден град во светот во новата сеопфатна студија на „Economist Intelligence Unit3 (EIU), цитирана од „CNBC“.

Главниот град на Данска е пред поранешните фаворити како што се Токио, Сингапур и Осака во четвртото издание на публикацијата на секои две години за индексот на безбедни градови. За прв пат оваа година, вклучува и индикатори за безбедност на животната средина.

Во студијата се петте столба на урбаната безбедност – дигитална, здравствена, инфраструктурна, лична и еколошка, Копенхаген се најде на првото место со 82,4 поени од максимум 100.

Европскиот град е следен од Торонто со 82,2 поени, а во првите пет се и Сингапур, Сиднеј и Токио, кои редовно ги заземаат првите места во индексот.

Оваа година се рангирани 60 градови по 76 индикатори за безбедност за да даде подобра слика за глобалната урбана безбедност.

Додавањето нов столб за безбедност на животната средина ја одразува зголемената важност на прашањата за одржлив развој и мерките за заштита на климата по пандемијата на коронавирусот. Торонто и Копенхаген имаат значително подобри резултати во новиот столб за безбедност на животната средина отколку некои од првите три градови во претходните години.

Ковид-19 и штети на глобалната безбедност

Покрај здравствената безбедност, коронавирусот имаше влијание врз сите безбедносни показатели, забележуваат авторите на извештајот.

„Ковид-19 ги ​​погоди сите аспекти на урбаната безбедност“, рече Пратима Синг, програмски директор на Индексот за безбедни градови на „EIU“.

Дигиталната безбедност, на пример, стана поголем приоритет бидејќи работата и трговијата се преселија преку Интернет, а безбедноста на инфраструктурата мораше да се прилагоди поради промените во патувањата и потрошувачката на комунални услуги.

Личната безбедност е погодена од промената на трендовите на криминал за време на блокадите, а безбедноста на животната средина дојде до израз бидејќи пандемијата служеше како строго предупредување за неочекувани кризи.

Според Синг, резултатите треба да послужат како потсетник за владите и шефовите на држави за потребата од повеќе инвестиции во безбедносни мерки, особено во политички и економски нестабилни земји.

Меѓу најопасните градови во индексот се Лагос, Каиро, Каракас, Карачи и Јангон.

„Гледаме многу силна врска помеѓу земјите со претежно високи примања и перформанси во индексот“, рече Синг. „Гледаме дека некои од земјите со највисоки приходи добро се снаоѓаат во однос на инфраструктурата, а некои од земјите со најниски примања треба да им дадат поголем приоритет на инфраструктурните инвестиции“, додаде тој.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content