СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Технологија

Каде во Европа е најбрз, а каде најбавен интернетот?

Во просек, Европејците поминуваат повеќе од шест часа дневно на Интернет, но тука е вклучено и изгубеното време „чекајќи“ да се воспостави врската.

Користејќи ги податоците од проверката на брзината на вчитување на страниците на Google, BusinessComparison ја испита просечната брзина на вчитување на веб-страните на десктоп и мобилни уреди за речиси секоја европска земја.

Шведска е на прво место со најбрза брзина на оптоварување на работната површина од 3,74 секунди, а на второто место е Финска (3,84). Инаку, таа е првата земја во светот која го прогласи пристапот до Интернет за законско право во 2010 година.

На заедничко трето место се Данска и Летонија, и двете со просечна брзина од 4 секунди. Следна е Литванија на петтото место (4,14), а по неа е Швајцарија (4,23).

Кога станува збор за брзината на вчитување на мобилните уреди, Шведска е повторно најдобра со просечна брзина од 7,48 секунди.

На дното на листата, времето на преземање речиси двојно се зголеми во Турција (10,22), која ја доби најлошата оценка, а во извештајот се вели дека тоа се должи на потпирањето на бакарни кабли стари 30 години. Бугарија (9,38), Романија (8,59), Кипар (7,18) и Полска (6,09) ја комплетираат последната петорка.

Истите земји, по истиот редослед, имаа и најлоши резултати за брзина на вчитување на интернет телефонот, при што Турција повторно има најбавно време на вчитување со 13,19 секунди.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content