СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Политика

Илија Николовски: Новата методологија ќе донесе поголеми пензии

Добро е што ќе се менува методологијата за усогласување на пензиите, оценува претседателот на Партијата на пензионери, Илија Николовски, по изјавата на премиерот Зоран Заев дека е донесена одлука за нова методолгија според која растот на пензиите ќе зависи од растот на цените, но и и од растот на просечната плата во државата.

Николовски вели дека Партијата на пензионери подолго време алармираше дека е неопходно да се смени методолгијата, да се следат европските искуства, и така да се дојде до поголема пензија.

Со новата методологија, всушност се залагаме просечната пензија да биде 60 проценти од просечната плата, а минималната пензија да биде 70 проценти од минималната плата. Ние и порано имавме методолгија според која усогласувањето на пензиите се вршеше така што 50 проценти од пензијата се зголемуваше со процентот на растот на трошоците на живот, а 50 проценти со растот на просечната плата во претходниот период. Сега, се уште се размислува за процентуалните удели на усогласување – колкав процент од пензијата ќе се зголеми со процентот на инфлација, а колкав со процентот на растот на платите, но она што се знае е дека пензионерите ќе добиваат значително поголемо зголемување на пензиите отколку што е со сегашната методологија– истакна Илија Николовски, претседател на Партијата на пензионери.

 

Тој рече и дека минималните пензии во државава се многу ниски и затоа ќе бараат повремено, кога од некои причини ќе се зголеми ранливоста на овие пензионери, тие да добиваат еднократна помош.

Партијата на пензионери посветено продолжува да работи за да се изнајде и одржливо решение за усогласување на минималните пензии со минималните плати, што ќе овозможи дополнителна поддршка на оваа најранлива група на пензионери и подобрување на нивната економско-социјалната положба со подостоинствени пензии – вели Николовски.

Новата методологија, како што најави Заев, треба да се применува од 1 јануари 2022 година, а усогласувањето на пензиите ќе се врши двапати годишно, во јануари и во јули.

И според сегашната законска регулатива, пензиите се усогласуваат двапати годишно, на 1 јануари и на 1 јули, но усогласувањето зависи од инфлацијата. Можно е и усогласување со платите, но само ако има пораст на минималната плата во тековната година за повеќе од 15 проценти и пораст на просечната плата во претходната година за повеќе од 5 проценти. Дополнително, усогласување е можно и во случај ако бруто-домашниот производ во претходната година има реален пораст повеќе од 4 проценти. Овие услови, и во „нормални“ услови тешко се исполнуваат, а во пандемиски се невозможни.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content