Извештај на ЕК за напредокот на Македонија, ваков молк никогаш немало!

23

-Во Северна Македонија, властите постојано изјавуваат дека пристапот во ЕУ останува нивна стратешка цел. Како земја која преговара, Северна Македонија треба да го спроведе спроведувањето на реформите поврзани со ЕУ, вклучително и во областите на основниот кластер, особено судството, борбата против корупцијата и организираниот криминал, реформите во јавната администрација, вклучително и управувањето со јавните финансии и јавната набавка – стои во извештајот на Европската Комисија за регионот, во делот кој се однесува конкретно на земјава.

Некои измени во кривичниот законик, кои се однесуваат на голем број случаи на корупција на високо ниво, предизвикаа сериозна загриженост. Зајакнувањето на довербата во правосудниот систем и несмалено справување со корупцијата, вклучително и преку солидно досие во истрагата, гонењето и конечното осудување на случаите на корупција на високо ниво е од клучно значење. Земјата продолжи целосно да се усогласува со сите одлуки на заедничката надворешна и безбедносна политика на ЕУ по руската агресивна војна против Украина. Северна Македонија придонесе во управувањето со мешаните миграциски текови кон ЕУ преку соработка за спроведување на Акциониот план на ЕУ за Западен Балкан.

Северна Македонија се обврза да започне и приоритетно да ги постигне релевантните уставни измени со цел во Уставот да ги вклучи граѓаните кои живеат во границите на државата и кои се дел од други луѓе. Земјата дава добар пример за мултиетничко општество. По првата Меѓувладина конференција за процесот на преговори за пристапување во ЕУ со Северна Македонија во јули 2022 година, аналитичкото испитување на правото на ЕУ (скринингот) напредуваше непречено. Северна Македонија активно се вклучи и покажа високо ниво на посветеност за време на процесот на скрининг. Извештајот за скрининг за „Кластер 1 – Основи“ беше претставен на Советот во јули 2023 година.

Во светлината на заклучоците на Советот од јули 2022 година, Комисијата со нетрпение очекува брзо и решително следење на скрининг извештајот за „Кластер 1 – Основи“, вклучително и во однос на патоказите на земјата во согласност со Рамката за преговори, со со цел да се отвори првиот Кластер до крајот на оваа година.

Извештајот симни го тука.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content