Зелената енергија во подем

18

Македонската берза за електрична енергија, која треба да започне во мај, се очекува да има значителни импликации за енергетскиот сектор во земјата. Овој развој со нетрпение се очекува бидејќи означува значаен чекор кон воспоставување локален пазар на електрична енергија и намалување на зависноста од надворешните пазари.

Производителите на обновлива енергија ќе можат да учествуваат во размената на електрична енергија и да тргуваат, со што оваа берза ќе им обезбеди платформа да ја продаваат својата енергија и да заработат од поставените фотоволтаици.

Според податоците од РКЕ, досега регулаторот издал лиценци за 437 централи за производство на струја од обновливи извори. Од нив доминираат фотоволтаиците односно за производство на струја од сонце. Сепак има и дозволи за централи за произвдство на струја од ветер, вода и биогас. Според проценките на РЕ, со овој инсталиран капацитет од 2022 и 2023 година, со струја можат да се снабдат 10 градови низ земјава.

Отвораањето на Македонската берза за електрична енергија може да го поттикне развојот на проекти за обновлива енергија во земјата, да промовира одржливи енергетски практики и да придонесе за транзицијата на земјата кон поеколошки енергетски систем.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content