СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Економија

Зголемен буџетот за новиот оглас од ИПАРД 2

Европската комисија го зголеми буџетот за новиот оглас од ИПАРД 2 програмата што го објави Платежната агенција. Наместо 9,6, на земјоделците сега им стојатна располагање уште дополнителни скоро 4 милиони евра. Финансиската поддршка е 65 проценти од инвестициите за вложувања во мали бизниси и во занаетчиство во руралните средини. Крајниот рок за поднесување на документите е 22-ри август.

Производство на прехрамбени производи и пијалоци, занаетчиски дејности, развој на услуги за руралното население како и промоција на руралниот туризам, се дел од инвестициите кои можат да бидат финансиски поддржани со ИПАРД 2 програмата.

Со парите од оваа програма ќе може да се отвораат нови или да се модернизираат погони за тестенини, колачи, да се отворат или унапредуваат фарми за одгледување на зајаци, дивеч, полжави, риби, насади за дрва, како и отворање на ресторани кои нудат угостителски и сместувачки услуги.

Согласно програмата 65 проценти од прифатливите трошоци за реализиација на инвестициите ќе им бидат вратени на земјоделците, занаетчиите и стопанствениците.

Преку оваа мерка за „Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси“ се создаваат услови за развој на малите и микро претпријатија кои траба да влијаат на поголемот развој на руралните средини.

Сите информации и потребната документација за аплицирање може да се најде на веб страницата на платежната Агенција. Крајниот рок за поднесување на барањата е 22-ри август 2021-ва година.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content