Во петок се крева завесата на детскиот фестивал „Силјан штркот“

40

На овогодинешното издание на детскиот театарски фестивал „Силјан Штркот“, со свои претстави ќе се претстават три национални театри (Велес, Куманово, Штип), а придружната програма вклучува промоции на илустрирани авторски изданија за деца и краток филм, изложба и концерт на познати детски рефрени.

Фестивалот свечено ќе биде отворен со поздравен говор и со новата фестивалска химна „Рашири крилја“ на авторот Томе Темелкоски. Изведувачка на химната е Александра Трајческа и хорот при Гимназијата „Мирче Ацев“, а на сцената ќе настапат учениците од 6 одделение при ОУ „Кире Гаврилоски-Јане“.

Во рамките на фестивалот ќе се одржи тематска изложба на децата од градинките „Наша Иднина“ и првоодделенците на ОУ „Кире Гаврилоски-Јане“ на претходно зададена тема „Штрк“. Отворањето на изложбата ќе биде пред почетокот на фестивалот, и ќе биде достапна за посетителите во текот на целиот фестивал. Исто така, ќе биде промовирана авторката приказна за деца „Сонцето и кралицата на темнината“ на авторката Оливера Андоновска, со илустрации од Александар Џинго.

При интерактивното фестивалско затворање ќе се одржи концерт на детски песни со бендот The Four и премиерно ќе биде прикажан детскиот филм „Снежана и седумте џуџиња“ во стоп-анимација, во продукција на  Мал Театар Прилеп и Mr.T LAb.

Следно, ќе биде промовираната илустрирана приказна за деца „Ана и нејзиниот велосипед го спасуваат градот“, во рамки на проектот „Детски вело-приказни“, поддржан од Делегацијата на ЕУ во РСМ.  Со комбинирани активности, со поврзување на уметнички форми и физички активности, блиски до детската фантазија и логика, приказната има за цел да влијае врз здравјето на децата, заштедата на енергија, намалувањето на CO2 во атмосферата, и секако врз на животната средина.

Во сите планирани придружни активности децата ќе бидат поканети активно да учествуваат, притоа развивајќи ги своите кинетички, мисловни и естетски способности.

Фестивалска програма:

13.05.2022 (петок),  19 часот, Голема сала НУЦК „Марко Цепенков“

Свечено отворање на Фестивалот

Театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ Велес

„ШУМСКА БОЛНИЦА“,  за деца од 3-10 години

14.05.2022 (сабота), 11 часот, Фоаје на НУЦК „Марко Цепенков“

Промоција на илустрирана детска приказна

„Сонцето и кралицата на темнината“

авторка Оливера Андоноска,  илустрации Александар Џинго

Книгата ќе биде достапна за продажба во текот на целиот фестивал.

12 часот, Голема сала НУЦК „Марко Цепенков“

Театар „Трајко Прокопиев“ Куманово

„ТРНОРУШКА“ за деца од 6-12 години

15 часот, Голема сала НУЦК „Марко Цепенков“

Театар „Ацо Шопов“ Штип

„ЧУНГАЛУНГОВСКИ, ПЕПЕЛАШКА И ПРИНЦОТ ТОРТИЧКА“, за деца од 3-10 години

18 часот, Саат-Кула

Промоција на проектот „Детски вело-приказни“ и илустрираната приказна за деца „Ана и нејзиниот велосипед го спасуваат градот“.

Проектот е поддржан од Европската Унија.

19 часот, Саат-Кула

Концерт на детска музика со бендот The Four.

20:30 часот, Саат-Кула

Промоција на краток филм за деца во стоп-анимација „Снежана и седумте џуџиња“, во продукција на Мал Театар Прилеп и Mr.T LAb.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content