Во Кина одржан натпревар за хакери

4

Од најавата за натпреварот и поставените цели, учесниците имале неколку месеци да се подготват на уредите што ги обезбедил организаторот. Имале трипати по пет минути да се обидат да иницираат хакерски напад, на еден или на повеќе апарати, за да бидат поефикасни. Натпреварот опфатил 16 различни цели, а учесниците успеале да освојат 13, што претставува голем успех.

Не успеале да ги хакираат: „Сунолгу ДС220јНАС“, „Ксиаоми Ми 11 смартфон“ и кинеското електрично возило што сѐ уште нема име, за кое ниеден од учесниците не пријавил интерес. Повеќето експлоатации биле ескалации на привилегиите и далечинско откривање на кодот. Меѓутоа, две експлоатации на годинашниот натпревар се истакнале. Првата е далечинско откривање на кодот без интеракција – верижен напад на заклучен ИОС 15, кој го има на новиот „ајфон 13“. Втората експлоатација е далечинско откривање на кодот во два чекора – верижен напад на „Гугл хром“, што не е видено на хакерските натпревари со години.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content