СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Здравје

Владата дозволи користење електронски цигари во затворени простории

На вчерашната седница Владата го усвои мислењето на Министерството за здравство дека несогорливите тутунски производи и уредите за нивно загревање, односно електронските цигари не спаѓаат под забраната за пушење од Законот за заштита од пушењето.

„Според Министерството за здравство, користењето на несогорливите производи од тутун, уредите за нивно загревање и електронските цигари не претставува пушење и следствено на тоа не потпаѓаат под забраната за пушење од член 3 став 1 од Законот за заштита од пушењето, односно тие може да се користат и во затворениот дел од јавните простории имајќи ги предвид одредбите од член 3 став 1 точка 3 од Законот за тутунот, производите од тутун и сродните производи. Ова оттаму што според оваа одредба пушењето е дефинирано како ‘поседување или користење тутунски производ што согорува, без оглед дали чадот активно се вдишува или издишува’“, се наведува во соопштението на Министерството.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content