Апликациите „за флертување“ се подобри од „дејтовите“

31

Според истражувањето на Универзитетот во Женева, луѓето кои ги среќаваат своите партнери преку апликации за средби често имаат посилни врски, мотив за заеднички живот и голема посветеност на партнерствата.

Анализирајќи ги податоците од истражувањето за 2019 година, истражувачите од швајцарскиот универзитет во Женева (UNIGE) во своето истражување вклучиле 3.235 возрасни лица кои биле во врска и кои се сретнале со својот партнер во претходните 10 години.

 

Истражувањата не покажуваат дека крајната намера на овие парови е да живеат заедно некое време, но со оглед на тоа што бракот е сè уште институција во Швајцарија, повеќето парови гледаат на заедничкиот живот пред бракот како еден вид навика, рече Џина Потака, истражувач. на Институтот за демографија и социоекономија на Универзитетот во Женева.

Жените кои на овој начин ги запознале своите партнери планираат да имаат дете во блиска иднина, истакнаа истражувачите и забележаа дека овој случај е почест кај луѓето кои се среќаваат преку апликацијата отколку на кој било друг начин.

Истражувањето наведува дека паровите кои се сретнале на овој начин биле задоволни од квалитетните односи и квалитетот на нивниот живот, како и од оние кои се запознале во други околности. Апликациите исто така можат да ја олеснат далечинската врска, бидејќи корисниците можат многу лесно да се поврзат.

Знаејќи дека исполнувањето на апликациите веројатно станало уште попопуларно за време на периодот на пандемија и социјално дистанцирање, податоците што укажуваат на позитивните страни на технологиите за запознавање се охрабрувачки – истакнаа истражувачите, истакнувајќи дека ова истражување е уште еден доказ дека технологијата не мора секогаш да биде лоша

Наспроти вообичаеното верување дека апликациите за запознавање ја занемаруваат емоционалната страна, истражувањата покажаа дека посветеноста и приврзаноста се подеднакво важни како и самиот чин на излегување.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content