СЛУШАЈТЕ ВО ЖИВО

Култура

Алармантен дел од новинарите страдаат од исцрпеност на работа

Целта на истражувањето „Влијанието на пандемијата и земјотресите врз здравјето и финансиската состојба на новинарите и уредниците“ е да се открие како пандемијата Ковид-19, земјотресите и економската криза поврзана со пандемијата влијаеле на менталното и физичкото здравје.

Истражувањето направено во Хрватска се однесуваше и на нивниот материјален статус, како и дали и на кој начин работодавците им обезбедувале физичка заштита на колегите во редакциите и кога тие излегуваат на терен.

Истражувањето спроведено од новинарите Ива Бобан Валечиќ, Тања Иванчиќ-Белошевиќ, Наташа Влашиќ-Смрекар и Петра Маретиќ-Жоња меѓу новинари и уредници од различни редакции покажа дека нешто помалку од половина од анкетираните закрепнале од ковид, а огромното мнозинство работодавци покажале интерес за нивното здравје, пренесува Дневник.хр.

Истовремено, работодавачите на медиумите им понудиле помош на вработените во речиси 45 отсто од случаите.
Сепак, повеќе од една петтина од болните со корона (22,5 проценти) не ги повикале работодавците и не се распрашувале за нивната здравствена состојба. За половина од испитаниците, опсегот на работа е зголемен во корона, додека платите останаа исти. Помалку од една третина од анкетираните не почувствувале промени во нивната ментална состојба од избувнувањето на пандемијата.

Истражувањето е спроведено на примерок од 108 новинари и уредници на возраст од 18 до 60 години.

Тања Пурета, специјалист по организациска и индустриска психологија, истакна дека најзагрижувачки е фактот што повеќе од половина од анкетираните новинари и уредници се жалат на симптоми на „прегорување“.

„Податоците за 50 отсто од испитаниците кои доживуваат исцрпеност се толку алармантни што секое негово игнорирање може да доведе до сериозни последици, како по здравјето на работникот, така и по опстанокот на работодавачот. Таквите вработени, доколку не почнат веднаш да закрепнуваат, можат да нанесат повеќе штета отколку добро за себе и за својот работодавец“ – вели Пурета.

Прикажи повеќе

Холидеј

Радио Холидеј е приватна радио станица - концесионер која со квалитетен сигнал го покрива регионот на Општина Прилеп, Крушево, Македонски Брод, Демир Хисар, Битола и поширокиот Пелагониски регион.

Поврзани објави

Back to top button
Skip to content