Агенцијата за туризам почна eко кампања за дестинации без отпад

47

Во првата фаза за подигање на еколошката свест за чиста животната ќе се промовираат слоганите:

-Дестинација која не е погодна за одгледување пластика на плажите!

-Искорнете го ѓубрето, не вреди да се гази!

-На улици не се сее ѓубре, засади дрво за град кој диши!

Во втората фаза од еко кампањата влијателни луѓе од јавниот живот преку кратки видеа од одредена дестинација, со своите позитивни примери ќе допрат до граѓаните. Во третата фаза вработените во секторите на АППТ во соработка со локалната самоуправа и граѓаните со индивидуални акции ќе ги пошумуваат опожарените туристички локации во Македонија.

 „Ги повикувам сите заинтересирани институции, туристички работници и еколошко свесни граѓани да ја споделат иницијативата за промовирање на дестинации без отпад. Ајде сите заедно да ја смениме перцепцијата за нашата држава, да биде препознаена од странските туристи како чиста и еколошки одржлива дестинација. Странските туристи не се главните загадувачи на дестинациите кои ги посетуваат, мораме да си признаеме дека отпадот не е донесен од друга планета”, изјави директорот на АППТ, д-р Љупчо Јаневски.

Може ќе Ви се допадне

Веб страницата користи *колачиња со цел да овозможи и креира подобро корисничко искуство за нашите посетители. Прифаќам Повеќе

Skip to content