Култура

Владата го одложува уписот на првачиња

Министерството за образование ќе ја разгледа можноста уписот на децата кои во септември треба да бидат првачиња, да не почне во мај, како што беше досега, туку во јуни. Министерот Арбер Адеми најави дека на следната владина седница ќе се разговара и за прашањата за државната матурата за која има две можности. Или да се одложи за месец јуни или да биде укината за оваа генерација. Ако се одлучи за второто, тогаш се планираат приемни испити за студиските програми каде што има конкуренција.

„Кога сме кај уписот на децата во прво одделение, согласно Законот за основно образование, треба да се реализира од месец мај до септември, но оваа година поради вонредната состојба и ограничувањето на движењето, сериозно размислуваме за одложување на уписот и тој да не почнува во мај, туку во јуни.“

Тагови
Прикажи повеќе

Поврзани теми

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Види истотака

Close
Skip to content