Земјоделие

Овчарите ќе ги дефинираат барањата за одржливо овчарство

Сојузот на одгледувачи на овци денеска во Тетово ќе одржи состанок на кој треба да се разгледаат можностите за одржливост на овчарството.

Според претседателот на Сојузот, Никола Георгиев, во игра се две опции: зголемување на субвенциите за 800 денари по грло или воведување интервентна мерка  – поддршка за предадено грло во кланичен капацитет. Која од нив ќе биде преточена во барање до државата, ќе се знае по состанокот.

– Не можам да прејудицирам колкава поддршка ќе бараме зашто загубите во производството се различни зависно од регионот. Ќе почекаме за тоа оценка да даде Институтот за сточарство. Според нашите пресметки, би требало да биде 40 денари за килограм предадено јагне во капацитет или околу 1.000 по грло предадено во кланичен капацитет, вели Георгиев за МИА.

Колкаво да биде зголемувањето на субвенциите би требало најреално да се знае по 30 јуни, до кога е пролонгиран и рокот за пријавување. Како што додава Георгиев, пријавувањето всушност ќе ја прикаже бројната состојба на овците во земјава.

На состанокот во Тетово, покрај одгледувачите на овци ќе присуствуваат и претставници од Министерството за земјоделство и од Јавното претпријатие за пасишта. Освен за актуелната состојба во овчарството, ќе стане збор и за претстојните Овчарски денови кои традиционално се одржуваат секој 7 јули на Бистра.

Тагови
Прикажи повеќе

Поврзани теми

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Skip to content