Технологија

Qualcomm и Huawei преговараат за прекин на патентните спорови

Информации од извори на Wall Street Journal откриваат дека Qualcomm води разговори за решавање на патентните спорови со Huawei, кој се воздржува да плати значителен износ од лиценцни такси на американската компанија. Весникот вели дека разговорите се одвиваат добро и во текот на следните недели може да се постигне договор, но се уште има можност тие да пропаднат. Huawei е вториот партнер на Qualcomm, кој се воздржува од плаќање на лиценцни такси, откако Apple го стори тоа.
Во меѓувреме, американската компанија се бори против обидите за купување од Broadcom, со седиште во Сингапур, но е подготвена да го премести своето седиште во САД. Постигнувањето на договори помеѓу Qualcomm и неговите партнери, кои ја задржуваат актуелната политика за лиценцирање, ќе ја зајакнат позицијата на компанијата на состанокот на акционерите што треба да се одржи на почетокот на април. Ќе се гласа за тоа дали да се заменат шест од директорите (вкупно 11) со номинираните на Broadcom. Решавањето на споровите за лиценците ќе врати милијарди долари на Qualcomm, што е клучно за плановите на творецот на чипови да ја зголеми својата добивка за фискалната 2019 година.
Qualcomm продава чипови, но поседува клучни патенти во мобилниот сектор, овозможувајќи им да наплаќаат такси од речиси секој продаден паметен телефон во светот, без разлика дали ги содржи своите чипови или не. Во последните години овој бизнис модел е нападнат не само од компании како Apple и Huawei, но и од регулаторите во голем број земји кои воведоа на компанијата сериозни такси и ја принудија да направи промени во својата работа. Во 2015 година, компанијата плати парична казна од 975 милиони американски долари во Кина, што пак охрабри некои локални компании да престанат да плаќаат надоместоци за лиценца.

Тагови
Прикажи повеќе

Поврзани теми

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Skip to content