Локално

Општините од источна Македонија и натаму мака мачат со комарците

Градоначалниците од истокот  бараат регионален третман и на комарците и на кучињата скитници.

Кочанскиот градоначалник, Николчо Илијев  смета дека поединечното прскање против комарците не го решава проблемот. Досегашните акции не дале сериозни ефекти, а токму овој регион, кој во текот на летото поради оризовите ниви наликува на една голема бара  е најпогоден од комарците.

И претходните градоначалници една година заеднички ги третираа комарците, но помалите општини, кои немаат финансиски капацитет, а дел се и со блокирани сметки не си ги подмирија долговите. Штипскиот градоначалник, Благој Бочварски се согласува дека е потребен регионален третман, но токму и тој сугерира дека  ќе имаат проблеми при заедничките акции.

Општините од Источниот плански регион се   согласни  и  за заеднички пристап и регионален третман за кучињата скитници.Граѓаните од сите општини од регион реагираат за наездата од кучиња скитници и бараат локалните власти да го решаваат.  Засега Штип работи на отварање на стационар за кучиња. Во Кочани и во остнатите општини ги заловува една фирма, но како што велат од оттаму  постојано имаат реакции на  начинот на кој се третираат бездомните кучиња.

Тагови
Прикажи повеќе

Поврзани теми

Skip to content